بررسی تالک و نقش آنها در صنعت کاشی و سرامیک
تالک و نقش آن در صنعت کاشی و سرامیک : ویژگی بارز تالک 3MgO.4SiO2.H2O نرمی بسیار زیادش است. از تالک میکرونیزه که از اشعة ماوراء بنفش عبور داده شده به عنوان پودر بچه استفاده می شود. این ماده از لحاظ نرمی بسیار مورد توجه و پسند می باشد اما از لحاظ مورنولوژی مورد پسند و توجه نمی باشد چرا که بواسطه این مورنولوژی پولکی فرم و داشتن سطح زیاد، در یک مقطع می تواند منجر به حبس هوا و منجر به عیب هوادار بودن شود.
از لحاظ خواص رئولوژی جزء مواد غیر پلاستیک (نیمهn,ju7 سخت) است سختی تالک 1 موهس است.
تالک ساختار سه لایه ای داشته و پیوند بین لایه ها از نوع پیوند های واندروالسی است. در پخت رفتار دوگانه نشان می دهد؛ هنگامیکه در بدنه ها مورد استفاده قرار می گیرد:
1- زیر 1100 درجه عامل ایجاد تخلخل است.
2- بالای 1150 درجه به عنوان عامل فلاکسی عمل می کند.
بدنه هایی که دمای پخت زیر 1100 درجه دارند، در واقع بدنه های دیواری می باشند. تالک را در کنار CaCO3 به عنوان مواد تخلخل در این بدنه ها (کاشی دیواری) می توانیم داشته باشیم. عملکرد تالک شبیه به عملکردی است که CaCO3 در کنار ایلیت با رفتار blohineg از خود نشان می داد. امام هنگامیکه دما بالای 1150 درجه باشد مانند بدنه های کاشی گرانیتی به عنوان عامل فلاکسی عمل می کند.
3- در بدنه های کاشی دیواری و کف چنانچه تالک بزنیم مشکلی پیش نمی آید.
4- در پرس تا حدود 10 الی 12درصد وجود تالک مشکل ایجاد نمی کند.
در سیستم های تک پخت چه دیوار و چه کف بیش از 12درصد تالک نمی زنیم. میزان 12درصد آن نیز باعث کاهش استحکام در زیر اعمال چاپ خواهد شد. چون استحکام خام و خشک پایین است، ضایعات زیر چاپ افزایش خواهد یافت.
مشکلی که تالک در بدنه های کاشی کف ایجاد می کند حساسیت بدنه کاشی را نسبت به اختلاف دمای پخت شدیداً افزایش می دهد. حتی در کوره های رولری که گرادیان حرارتی نسبت به تونلی کمتر است باز هم گرادیان حرارتی داریم. وجود حداقل اختلاف دما نیز در کوره می تواند عامل مزاحم بوده و اختلاف رنگ بدنه و اختلاف ابعادی را ناشی شود.
در یک بدنه با محدوده پخت باریک به واسطه داشتن تالک عیب ابعادی بیشتری نسبت به یک بدنه با محدوده پخت وسیع و فاقد تالک مشاهده می شود.